ActueelKlik hier voor de nieuwe zorgverzekeringsoverzichten


Yoga voor de behandeling van diabetes

Beweging speelt een belangrijke rol in de preventie en de behandeling van diabetes. Regelmatig sporten voorkomt het ontstaan van diabetes type 2, verhoogt de gevoeligheid van de cellen voor insuline en verbetert het glucosemetabolisme.
Bij sporten denken we vooral aan lopen, fietsen, zwemmen, fitnessen, enz. en niet meteen aan yoga. Toch is er steeds meer bewijs voor het gunstige effect van yoga op de lichamelijke conditie en op het metabolisme. Regelmatig yoga beoefenen vermindert stress, verlaagt de hartslag en de bloeddruk, vermindert overgewicht, verlaagt cholesterol en triglyceriden en verbetert de insulinegevoeligheid.
 
De houdingen en ademhalingsoefeningen hebben een gunstig effect op het neuro-endocrien systeem (de wisselwerking tussen het zenuwstelsel en het hormonaal systeem). Waarom dat zo is, is nog niet helemaal duidelijk, maar verschillende onderzoekers hebben vastgesteld dat yoga een goede aanvullende therapie is voor de behandeling van diabetes type 2.
 
In een recente studie onderzocht men het effect van yoga op de bloedsuikerspiegel bij tachtig diabetes type 2 patiënten van 30 tot 60 jaar, die geen diabetesmedicijnen of insuline kregen, niet verslaafd waren aan alcohol, een bloedsuikerspiegel onder de 300 mg/dl hadden en nog geen vergevorderde zenuwschade hadden. Een groep van vijftig patiënten met dezelfde criteria deed geen yoga en diende als controlegroep.
De patiënten hadden voordien nooit aan yoga gedaan. Ze kregen een maand lang vijf dagen per week een uur yogales, daarna moesten ze vijf maanden thuis oefenen.
 
In de yogagroep daalde de nuchtere bloedsuikerspiegel geleidelijk van gemiddeld 142 mg/dl aan het begin van de studie naar gemiddeld 118 mg/dl aan het eind van de studie (na zes maanden). In de controlegroep daalde de nuchtere bloedsuikerspiegel niet.
 
In de yogagroep daalde de postprandiale bloedsuikerspiegel (na de maaltijd) van gemiddeld 214 mg/dl aan het begin van de studie naar gemiddeld 179 mg/dl aan het eind van de studie. Geglycosyleerd (versuikerd) hemoglobine (HbA1c), een maat voor een langdurig verhoogde bloedsuikerspiegel, daalde in de yogagroep van 7,6% aan het begin van de studie naar 6,3% aan het einde van de studie.
In de controlegroep daalden de postprandiale bloedsuikerspiegel en HbA1c niet.
 
De onderzoekers menen dat yoga een positief effect heeft op het metabolisme, op de lichaamssamenstelling en op de eetlust, maar ook op de mentale en emotionele gezondheid en de zelfcontrole. De effecten zijn al meetbaar na een maand en blijven gestaag verbeteren naarmate men langer aan yoga doet.
 
Het yoga-programma in dit onderzoek bestond uit de vuurademhaling (kapalabhati), de zonnegroet (surya namaskar), de cobrahouding (bhujangasana), de spinkhaanhouding (shalabhasana), zittend voorwaarts buigen (paschimottanasana), de berghouding (tadasana), de driehoek (trikonasana), de wind bevrijdende houding (pavanamuktasana), de vishouding (matsyasana), de ploeghouding (halasana), de boothouding (naukasana), de kikkerhouding (mandukasana) en de pauwhouding (mayurasana).
 
Popli U, Subbe CP, Sunil K. Research Letter-The Role of Yoga as a Lifestyle Modification in Treatment of Diabetes Mellitus: Results of a Pilot Study. Altern Ther Health Med. 2014 Nov;20(6):24-26.
Lezing van Marina Schriek: Stress niet ziekmakend wel schadelijk; zijn er voordelen aan stress?
Auteur Marina Schriek feliciteert mensen met tegenslag in hun leven. Burn-out, relatieperikelen en zelfs ontslag, je kunt er je voordeel mee doen. Tijdens een informatieve middag in Gouda, geeft Schriek uitleg over het voordeel van het fenomeen stress. Wat is het nut van stress, hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?
Velen gaan gebukt onder chronische stress. In Nederland worden jaarlijks bijna 1 miljoen mensen met burn-out klachten geconfronteerd. Gezondheid en en levensplezier worden nadelig beinvloed Begrip over het nut van stress, het ontstaan ervan in het algemeen en voor ieder persoonlijk, kan veel ellende voorkomen.
Daarnaast is kennis over manieren om stress om te buigen broodnodig in deze tijd.. Daarmee kan de golf van burn-out en andere stress-gerelateerde ziektes af gaan nemen Schriek heeft al duizenden mensen gehoplen hun stress de baas te worden Haar lezingen zijn opvallend luchtig en humoristisch getint  en geeft Schriek veel bruikbare tips voor individuen en werkgevers.
Meer informatie over haar activiteiten en werkzaamheden (zij schreef twee boeken over dit onderwerp), zijn te vinden op:www.deopening.nl en www.marinaschriek.nlNa de lezing wordt u in de gelegenheid gesteld de boeken aan te schaffen.

lokatie: Westhaven 54, 2801pm te Gouda. Opgave bij Jantsje: tel: 0182-584053
Toegang: 10 euro. Neemt u een gast mee? Dan betaalt u 5 euro.

Artikel: Homeopathie: met wie heeft Schippers gepraat?

Al vanaf 1 juli mag van minister Schippers niet meer op verpakkingen en bijsluiters van homeopathische geneesmiddelen staan waarvoor ze gebruikt worden, omdat de werking niet wetenschappelijk bewezen is.
Hierbij gaat Schippers volledig voorbij aan de discussie die er gaande is over het wetenschappelijk gehalte van de bewijsbaarheid van de werking van geneesmiddelen, óók die van medicijnen op recept. Ik hoef er alleen maar op te wijzen dat wanneer een huisarts twee medicijnen tegelijk voorschrijft, dat al niet meer wetenschappelijk bewezen is. Medicijnen worden alleen maar per afzonderlijk medicijn wetenschappelijk onderzocht, nooit met z’n tweeën, drieën of … zessen. Ga eens kijken in een verpleeghuis en wat ouderen – absoluut onbewezen – te slikken krijgen.
Betutteling dus van de minister, tegen al haar liberale principes in. Wat heeft de minister tot deze maatregel doen besluiten? Van de EU hoefde het niet. Artsen kan het ook niet zoveel schelen, volgens mij. En de patiënt betaalt het zelf. Dus, minister, wat is uw motief?
Uw maatregel dient geen enkel doel. De patiënt zal alleen maar sneller zijn toevlucht nemen tot een bezoek aan de collectief betaalde huisarts. Daarmee stijgen de zorgkosten alleen maar.
Nogmaals, minister, wat is uw motief …?

Gert Schuitemaker